Spottersplaatsen

Eindhoven Airport is een luchthaven in de groei. Hierdoor komen steeds meer maatschappijen aan op het Eindhovense vliegveld en dus ook meer en meer verschillende vliegtuigen, waaronder vrachtvliegtuigen, vakantiecharters, militaire vliegtuigen en privéjets. Op de diverse spottersplaatsen kun je terecht voor mooie foto’s en deze uit te wisselen met andere spotters.

Eindhoven-Airport-herculesDe civiele vluchten worden vooral uitgevoerd door bijvoorbeeld Ryanair, Transavia en Wizz Air (lijndiensten). Ook ontvangt Eindhoven diverse vakantiecharters. Ook voor militaire spotters is Eindhoven Airport een mooie plaats. De Royal Netherlands Air Force (Koninklijke Luchtmacht) heeft namelijk een transport squadron gestationeerd op het militaire deel van het vliegveld met onder meer een C-130 en een KDC-10. Ook landen er regelmatig charters van de Koninklijke Luchtmacht.


Voor de liefhebbers van het vrachtvervoer door de lucht: er komen meerdere keren per week vluchten binnen van Aviacon Zitotrans met de Ilyushin Il-76. Af en toe komt er ook Antonov An-124 of Boeing 767 binnen.

Vliegtuigen spotten bij Eindhoven Airport
Rondom Eindhoven zijn 9 prachtige plaatsen voor vliegtuigspotters, spottersplaatsen geheten. Hieronder een overzicht van de beste plaatsen:

1. Spottersweg
Deze parkeerplaats aan de Spottersweg is de populairste en bekendste spottersplaats van Eindhoven Airport. Dat komt omdat vanaf hier een geheel vrij zicht wordt verkregen over de gehele luchthaven. Je kijkt recht op de centrale landingsbaan. Arriverende vliegtuigen komen recht over het parkeerterrein heen, waardoor je hier schitterende foto’s maakt. Vetrekkende vliegtuigen kunnen ook gefotografeerd worden, omdat ze bij vertrek op korte afstand de taxibaan opgaan.

2. ASL
Een tweede populaire plaats is te vinden naast de hangaar van ASL (voorheen Solid Air). ASL is een private jet charter. Belangrijk om te weten is dat het regelmatig voorkomt dat hier niets te zien is, omdat de privévliegtuigen in de hangaar staan of onderweg zijn. Het beste moment om hier te gaan kijken is in de avond. Dan staan er meestal wel enkele toestellen buiten. Met een beetje geluk zie je een BN’er of bekende voetballer uitstappen!

3. Terminal

Wil je bij de terminal spotten? Dat kan op twee locaties. De eerste plaats is het terras op de eerste etage. Deze plek is te bereiken via de aankomst-/vertrekhal. Vanaf dit terras aan ‘landside’ (als je niet vliegt) kijk je uit over het platform waar alle vliegtuigen in een rij staan opgesteld. Passagiers stappen hier in en uit. Ook krijg je hier een goed beeld van de werkzaamheden die plaatsvinden als een vliegtuig aan de grond staat. Tevens kun je hier een hapje en een drankje krijgen in het restaurant. Het nadeel is dat je naar het platform kijkt achter hoge ramen, waardoor fotograferen wat lastiger kan zijn. Een alternatief is het parkeerterrein naast de terminal. Om hier goed foto’s te kunnen maken is het raadzaam om een trapje mee te nemen. De hekken zijn behoorlijk hoog en de gaten in het hek zijn niet erg groot om een foto doorheen te maken.

4. Parkeerterrein P3
Parkeerterrein P3 bij de luchthaven is gesitueerd tussen de vrachtterminal en de paintshop. Charters, zakenvliegtuigen  en privéjets en klanten van de paintshop worden hier neergezet. Vooral door de paintshop is de kans aanwezig dat je hier een vliegtuig ziet dat je niet vaak aankomt in Eindhoven. Ook de zakenvliegtuigen zijn mogelijk uniek. Hier kun je wel foto’s door het hek maken, maar een (keuken)trapje is raadzaam.

Belangrijk: respecteert u te allen tijde de geldende regels van de eigenaar van het parkeerterrein.

5. Parkeerterrein P4
Op het parkeerterrein P4 kunt u foto’s maken van de vliegtuigen op het platform en landende vliegtuigen. Deze spottersplaats biedt tevens uitzicht op de paintshop. Met een beetje mazzel kun je zelfs de hangaar van de paintshop in kijken.

Belangrijk: respecteert u te allen tijde de geldende regels van de eigenaar van het parkeerterrein.

LET OP: het is niet toegestaan om foto’s van het militaire platform en de bijbehorende infrastructuur op het internet te publiceren.
Gemaakte foto’s mogen uitsluitend voor privédoeleinden gebruikt worden.

7. Runway 03 (middag)6. Runway 03 (ochtend)
Deze spottersplaats is te vinden aan de andere zijde van het vliegveld, bij de crashgate van runway 03 (baan 03). Een crashgate wordt gebruikt door hulpdiensten bij noodsituaties. Let er daarom op dat je de auto niet voor de poort parkeert, maar in het grasveld ernaast. In verband met de positie van de zon is deze plaats geschikt tot 14.00 uur. Dit is een mooie plek voor vertrekkende vliegtuigen die op deze locatie de vertrekbaan opdraaien.

Wanneer je de weg vanaf plek 6 volgt langs het vliegveld dan kom je bij plek 7 uit. Op deze positie kun je het best foto’s maken wanneer je in de middag vliegtuigen gaat spotten. Hier is veel ruimte.

8. Landsardseweg
De plaats langs de Landsardseweg is aan de andere kant van Eindhoven Airport en langs een doorgaande weg. Dit is geen officiële spottersplaats. Lokale spotters gebruiken deze plek vaak als bekend is geworden dat er een uniek vliegtuig landt op baan 21.

9. Parkeerterrein P5
De laatste plaats is te vinden op parkeerterrein P5. Vanaf de terminal gezien ligt deze plaats achter de hangaars van ASL en het platform van deze organisatie. Ook kun je hier mooie close-up foto’s maken van zowel landende als vertrekkende vliegtuigen die taxiën naar de startbaan. Vergeet niet een trapje mee te nemen om over het hek te kijken.

Respecteert u te allen tijde de geldende regels van de eigenaar van het parkeerterrein.

Frequenties

Approach:122.100
(RAPCON South)281.150
362.300
379.925
Arrival:122.450
124.525
278.050
Tower:131.000
281.150
Ground:121.925
369.250
ATIS:126.025

Bron: www.aviationinfo.nl

17 gedachten over “Spottersplaatsen

  1. Dat kan! Het is ontzettend leuk om op de eerste etage van Eindhoven Airport op het dakterras naar de vliegtuigen te gaan kijken. Het terras is te bereiken via het restaurant.

 1. Ik wist eigenlijk niet dat er civiele vluchten en militaire vliegtuigen hier landen. Normaal ga ik altijd met me broer naar Schiphol of Rotterdam Airport maar Eindhoven ook maar is een keer langsgaan! 🙂

 2. Welke dagen zijn het beste om te gaan spotten?
  Liefst een leuke mix van de burgerluchtvaart en militaire luchtvaart.

 3. Vraag : ik ga binnenkort op vakantie zit inde buurt van Eindhoven en wil graag wat militaire frequentie van de basis zoals de bewaking en brandweer eventueel ook de heli,s en Hercules bedankt alvast afz Marcel crommentuijn ps. Mijn scanner is een Ubc 125 xlt voor de zekerheid ook vd toren.

 4. Vliegtuigkaart van Nederland en Belgium.
  vroeger heb er nog een gekregen van een piloot uit Oudenbosch, buren van mijn tante en Oom
  is toen met zijn vliegtuigje neergestort.
  Ik vond deze kaart zo leuk, vlieghoogte, baken nummers en plaats van land – en startbanen.
  maar zijn die nog verkrijgbaar?. bij een boekhandel zijn ze niet te koop.

 5. Goedendag,
  Weet iemand wat de drukste dag met vluchten zal zijn op Eindhoven Airport?
  Of weet je een site dat aangeeft lang vooruit hoeveel vluchten er zullen zijn ?

  Grt
  John

 6. Dag allemaal voor een schoolopdracht heb ik informatie nodig over Eindhoven airport.
  Hoeveel uitstoot en geluid (DB) heeft ieder type vliegtuig?
  – Hoeveel vliegbewegingen (start + landing) vinden er plaats op een gemiddelde dag
  – Hoeveel uitstoot en DB wordt er per dag geproduceerd?
  – Wat is de toegestane hoeveelheid per dag?

 7. goedemiddag,

  Ik had een paarjaar geleden volop kunnen kijken op de spottersplaats tijdens het Landen en opstijgen, En ik ben in bezit van een ontvanger, Ik heb Veron lid (NL 12680. Ofwel Luisteramateur.

  Maar waarom is deze Spottersplaats opgeheven . Geen toestemming meer van de Luchtmacht, gevaarlijk of geen toe stemming van gemeente Eindhoven omdat? Ik vond het erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven