Negatief reisadvies controleren

Reisadvies voor vakantie is een belangrijk selectiecriterium en kan zelfs een reden zijn om een vakantie te annuleren of om te boeken. Er wordt steeds beter samengewerkt tussen landen om te komen tot goede informatie en eenduidige adviezen. Gaat u binnenkort op reis of bent u van plan om een reis te gaan maken? Controleer dan of u veilig kunt reizen en voortbewegen in betreffend land.

 

Vervoer

Reisadvies opzoeken

Reisadviezen worden vastgesteld op basis van allerlei risico’s. Terrorismedreiging en aanslagen zijn het meest gehoord. Ook de kans op natuurrampen, zoals bosbranden en actieve vulkanen worden hierin meegenomen. Bij een verhoogd risico wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken geadviseerd om alert te zijn of zelfs geadviseerd om het land niet te bezoeken, tenzij dat echt  noodzakelijk is. In zeer heftige omstandigheden worden zelfs vluchten gecanceld. Om de risico’s aan te duiden, hanteert het ministerie de volgende kleurcodes:

 


Betekenis reisadvies

Groen: geen bijzondere risico’s voor de veiligheid. De veiligheid is vergelijkbaar met de situatie zoals we in Nederland gewend zijn.

Geel
: veiligheidsrisico. Let op, er zijn risico’s die afwijken van hetgeen we gewend zijn. Extra aandacht en voorbereiding worden aangeraden.

Oranje
: verhoogd veiligheidsrisico. Reis alleen naar het land/gebied als dit strikt noodzakelijk is. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Rood
: niet reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert dit gebied dit gebied te mijden, bijvoorbeeld vanwege een oorlogssituatie.


Niet bindende reisadviezen
Reisadviezen worden zorgvuldig afgewogen en vastgesteld. Dit kost soms tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat de huidige advies (tijdelijk) afwijkt van berichtgevingen, media-uitingen en signalen van de reisorganisatie. De reisadviezen zijn niet bindend en blijven de verantwoordelijkheid van de reiziger en de reisorganisatie. Neem voor meer informatie, vragen, annuleringsopties en mogelijkheden om wijzigingen of omboekingen te doen contact op met de reisorganisatie en/of reisverzekeraar.

Reisadvies per land
De overheid heeft een pagina met daarop een overzicht met per land een volledig reisadvies. Klik hier. Lees ook de belangrijke informatie over bagage en reizen.

Schuiven naar boven
Index