Paspoortcontrole en ticketcontrole

Douane Eindhoven AirportVertrek je naar het buitenland? Dan dien je in de meeste gevallen een geldig reisdocument te kunnen tonen. Dit geldt echter niet voor een reis naar één van de Schengenlanden. Schengenlanden zijn landen die zich hebben aangesloten bij het Schengenverdrag. De landen hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over onder meer asielbeleid, visumbeleid en samenwerking tussen justitie en politie.

Binnen het Schengengebied is er geen grenscontrole voor personen. In totaal zijn er 26 Schengenlanden. Het overgrote deel (22 lidstaten) is lid van de Europese Unie (EU). Daarnaast zijn er 4 Schengenlanden die niet tot de EU behoren. Hieronder treft u een overzicht van de landen die zich hebben geconformeerd aan het Schengenverdrag en maken dus deel uit van het Schengengrondgebied:

België
Denemarken
Duitsland
Estland
Paspoortcontrole EindhovenFinland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
IJsland
Zweden
Zwitserland

Ierland en Groot-Brittannië zijn geen onderdeel van het Schengengrondgebied. De landen hebben ervoor gekozen om hun eigen grenscontrole te behouden. Bulgarije, Cyprus, Kroatië en Roemenië maken nog geen deel uit van het Schengengebied.

Klik hier voor alle bestemmingen vanaf Eindhoven Airport.

Geldig reisdocument binnen Schengengebied
Wanneer u reist binnen het Schengengebed dient u altijd een geldig reisdocument in bezit te hebben en te kunnen tonen. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u in verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Op de luchthaven wordt, indien u reist naar een Schengenland, alleen uw ticket gecontroleerd. Hier is geen Koninklijke Marechaussee die uw paspoort controleert. Reist u naar een niet-Schengenland, dan worden uw paspoort en ticket bij de controlepost gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee.

Hulp bij paspoortproblemen
Iedere passagier dient te allen tijde een geldig paspoort of Europese identiteitskaart bij zich te hebben in verband met de identificatieplicht. Meer informatie is te vinden op www.paspoortinformatie.nl

Voor meer informatie over het meenemen van bagage bij vertrek vanaf Eindhoven Airport klikt u hier.

37 gedachten over “Paspoortcontrole en ticketcontrole

 1. Waneer kan je door de kmar tegen gehouden worden want ik heb geen vaste woon of verblijfplek maar wil graag naar Marokko. Ik wil graag weten wanneer je niet langs de paspoortcontrole kan komen. Ik heb overigens wel een geldige reis vergunning een Nederlands paspoort.

 2. Hoe zit het met vluchten vanuit BV Bulgarije? Wordt er bij aankomst op Eindhoven gecontroleerd? Normaal als je binnen Europa reist wordt er niet gecontroleerd bij aankomst.

  1. Beste heer/mevrouw Van Dijk,

   Hiervoor geldt het volgende:
   Reizen in de Europese Unie (EU) staat gelijk aan reizen tussen bijvoorbeeld Goes en Groningen. U hoeft dan dus niet langs de douane. Wanneer u reist vanuit bijzondere EU-gebieden of met bijzondere artikelen, zoals nagemaakte producten, bedreigde dier- en plantsoorten of etenswaren? Houdt u dan rekening met extra regels.

   1. Beste Remco,

    Dit lijkt helaas niet helemaal overeen te komen met bovenstaande artikel. Bulgarije behoort dan wel tot de EU, maar kennelijk niet tot het bovengenoemde Schengengrondgebied.

    Ik heb al diverse malen binnen Europa gevlogen en ben van de week terug gekomen uit Bulgarije, maar zo’n grote grens controles had ik nog nooit eerder meegemaakt. Uitgebreide paspoortcontroles, Explosieve test in Bulgarije (geloof ik) en eenmaal geland in Eindhoven moesten we allemaal blijven zitten omdat de kmar het vliegtuig binnen zou komen. Ik was hier erg verbaasd toe, vandaar dat ik ook bij dit artikel uitgekomen ben.

    Met vriendelijke groet, Cor

 3. Geachte meneer/mevrouw,

  Wij willen naar Groot Brittanië op vakantie.
  Ik heb de Nederlandse nationaliteit en een geldig Nederlandse paspoort.

  Mijn echtgenote heeft een Aziatisch paspoort van een land buiten de EU. Ze heeft echter wel een geldig Nederlandse verblijfsvergunning met de vermelding EU/EER onderdaan. Bij bijzonderheden staat familielid van een burger van de Unie.
  Zij heeft deze verblijfsvergunning gekregen op basis van ons huwelijk.

  Volgens een (BRAX) Arrest van het Europese Hof mag mijn vrouw met haar Nederlandse verblijfsvergunning met mij mee naar Groot Brittanië reizen, als wij onze huwelijksakte laten zien.
  In het arrest wordt verwezen naar Artikel 3 van richtlijn 68/360/EEG van de Europese Raad.

  Zou u kunnen bevestigen dat wij inderdaad op deze manier naar Groot Brittanië op vakantie kunnen?

  Kunt u ook vertellen waar op Eindhoven Airport wij ons kunnen melden voor de visumcontrole? Daar kunnen wij namelijk ons huwelijksakte vervolgens laten zien.

  Ik hoop spoedig van u te horen.

 4. Beste, vind het allemaal niet echt duidelijk, als ik het goed begrijp mag ik met een geldig Belgisch ID zonder enig probleem een paar dagen vakantie opnemen in het zonnige zuiden zolang het binnen Schengen is. Het gaat hier niet over wegvluchten,enkel een paar dagen er tussen uit knijpen en dan terug naar de heimat. Ben ambtelijk geschrapt hier maar dit zou geen problemen mogen opleveren..

  Mvg

 5. Beste

  Ik had een vraagje ivm toeristevisum.
  Mijn schoonmoeder heeft een toeristevisumaangevraagd voor belgie.
  Mag zij via Eindhoven landen?

  mvg

  Nora

 6. Beste

  Ik heb afgelopen week via de rechtbank vervangende toestemming gekregen om met mijn kinderen een week op vakantie te mogen, wat heb ik nodig om zonder problemen langs de douane te komen, buiten de id kaarten?
  We gaan naar turkeye en ik heb al een visium.

  1. Beste Robert,

   Wanneer de rechtbank geen voorwaarden heeft gesteld, dan raad ik je aan om even contact te leggen met de douane om teleurstellingen te voorkomen. Een fijne reis gewenst!

 7. Dear,

  Sorry for writing in English. I have a question, but I need to explain first.
  My current Dutch residence permit has expired on 1st of June 2017, I have applied to extend it, but right now, I am still in the process. Now, I don’t know if I have right to travel to another country for vacations and if I will have a problem to get back to NL.
  Sometimes, for this purpose, IND suggests to apply for the so-called “return visa” (but this takes some time), but they also say the following on their website:
  “If you are a citizen of a country with no visa requirement, you can return without a return visa to the Netherlands after a stay abroad. But if you wish, you can still apply for a return visa. You might do this, for example, because an airline or customs authorities in the Netherlands or abroad requests it.”
  (https://ind.nl/en/Pages/Return-visa.aspx)
  I am a citizen of Serbia (no visa requirement), and my question is:
  “Will Eindhoven customs authorities require a return visa in my case?”

  Thank you a lot in advance.

 8. Beste, ik weet dat ik een aantal openstaande boetes heb bij de overheid( belastingdienst, verkeersboete). Zal dit mij problemen geven als ik een vakantievlucht neem naar het buitenland vanuit Eindhoven Airport?

  1. Beste Peter,

   Als informatiewebsite voor het vliegveld van Eindhoven hebben we geen inzicht in de werkwijze van de douane. Wellicht is het raadzaam de boetes tijdig te voldoen, dan wel hierover (betaal)afspraken te maken voor vertrek. Het zou erg vervelend zijn als je op de luchthaven te maken krijgt met teleurstellingen.

 9. Wij vliegen naar Spanje dus dat valt onder schendel gebiedt ? Hier word dus enkel alleen het vliegticket gecontroleerd als ik het goed begrijp ?.
  Geen paspoort controle douane?
  Onze dochter 11 maanden moet dat alsnog een legitimatiebewijs hebben of niet?

   1. Pas terug gekomen uit spanje, ben als einigeeee Marokkan en einge persoon toch gecobtroleerd bij de marecheusse in Eindhoven! de raarste vraag vond toch Heeft u een rijbewijs? Nee waarom dat en waarom ben ik gecontroleerd
    Moest veel vragen antwoorden en niet zo beelfd. Ziet er netjes uit en geen crimineel. Wel raar maar waar

 10. Ik heb een regeling bij het cjib in verband met zorgverzekering krijg ik problemen als ik voor 3 dagen naar Madrid vlieg naar mijn 17 jarige dochter die daar op stage is?

  1. Beste Anne-Marie,

   Wij kennen de exacte strekking niet van de regeling, maar kunnen ons niet voorstellen dat dit een belemmering zou moeten vormen voor een reis binnen de EU. Bij twijfel kun je even contact opnemen met de Nederlandse douane.

 11. Klopt het nog steeds dat: stel ik reis naar Frankrijk. Dat er geen paspoort of ID word gevraagt?

  Dit is omdat ik dan niet de heletijd naar me paspoort hoef te zoeken ivm klunsigheid!

  1. Beste Mike,

   Als je binnen de Schengen-landen reist dan is dat inderdaad niet nodig. Toch is de praktijk soms anders en daarom wordt aangeraden om je paspoort bij de hand te houden. Soms, bijvoorbeeld bij verscherpte controles, kan toch om legitimatie worden gevraagd.

 12. Beste,

  Ik ben een paar uur geleden mijn ID kaart verloren maar beschik wel over een geldig Belgisch paspoort en vertrek dinsdag naar Marokko is mijn Belgische paspoort voldoende ?

  1. Het wordt aangeraden om even contact op te nemen met uw reisagent en/of de douane. Zij kunnen hierover het beste adviseren.

 13. Wizzair vraagt iedereen een paspoort of id-kaart te tonen bij het boarden, ook als je binnen Schengen reist. Mag dat?
  Binnen Schengen is er geen paspoort controle als ik het goed begrijp.

  Nu weet ik dat ik in het bezit moet zijn van een geldig reisdocument, maar normaal hoef je dat niet te tonen (KLM, Lufthansa, LOT) als je binnen Schengen reist. Waarom wel bij Wizzair op Eindhoven.

  1. Vaak wordt een paspoort gevraagd i.v.m. extra veiligheidsmaatregelen. Een paspoort tonen bij reizen van Schengen-land naar Schengen-land zou inderdaad niet nodig hoeven te zijn. Je zou contact kunnen leggen met Wizzair om bezwaar te maken/uitleg te vragen.

 14. We zijn naar Nice gevlogen met Transavia en er waren geen ID controles. Dit vind ik raar want bij het online boeken kunt je ook gewoon boeken zonder ID. Is dit normaal ? De terugvlucht uit Nice was wel heel goed gecontroleerd, zelfs voor het instappen. Dat vind ik weer normaal dat er word gecontroleerd, of mis ik iets ?

 15. hallo,

  Ik heb op mijn online boeking bij ryanair per ongeluk mijn roepnaam en getrouwde achternaam gebruikt, op mijn geldig paspoort staat mijn eerste voornaam en meisjes naam, dit komt dus niet overeen met de naam op het ticket. wel kan ik via mijn huwelijksakte paspoort en bankpas evt. aantonen dat ik de echtgenoot van ben, en dus dezelfde persoon ben. Ik krijg het helaas niet kosteloos online gewijzigd behalve als ik € 115,00 betaal. Nu mijn vraag of ik verplicht ben om mijn paspoort te laten zien op de luchthaven Eindhoven bij de Gate, of is mijn geldig ticket genoeg ?
  Ik vlieg van Eindhoven naar Alicante

 16. moet je bij het inchecken van je koffer alleen je ticket scannen of ook je paspoort ? en is het dan wederom geen probleem als niet de naam van het paspoort is gebruikt ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven