Vliegvakantie met een baby

Vakantie baby tipsVliegen met een baby vergt voorbereiding. Officieel is het al toegestaan om zeven dagen na de geboorte te vliegen met een baby. Artsen raden dit echter af en geven het advies om te wachten tot de baby minimaal 6 weken oud is. Voor lange reizen (bijvoorbeeld intercontinentale vluchten) geldt het advies om te wachten tot het kindje 10 maanden oud is.

Zitplaats en ticket baby

Tot een leeftijd van 2 jaar vliegt een baby gratis mee met de ouders/begeleiders. Bij de leeftijdsbepaling is de leeftijd op de terugreis leidend voor de gehele reis. De baby krijgt geen eigen stoel, maar reist op de schoot van de ouders. De baby krijgt een eigen veiligheidsgordel die wordt gekoppeld aan de gordel van de persoon bij wie de baby op schoot zit. Een alternatief is een bassinet. Dat is een klein bedje dat uit de wand wordt geklapt voor de stoel van de ouder/begeleider. Het meenemen van een zitje (zoals een Maxi-Cosi) is niet toegestaan. Een draagzak wel en dat wordt door ouders als handig ervaren. Leg altijd even contact met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij om te vragen of er andere regels gelden.

Veiligheidsgordel vliegtuig baby

Gezondheid en verzorging baby tijdens de vlucht

Het is raadzaam om een luiertas mee te nemen als handbagage met daarin alle spullen voor de verzorging van de baby. In de toiletvoorziening van het vliegtuig is normaliter een verschoontafel aanwezig.

Het advies is om de baby voldoende te laten drinken. Dit in verband met de drogere lucht door de airco. Tijdens de vlucht, vooral tijdens stijgen en dalen, is het belangrijk om de baby in de gaten te houden en te laten drinken of een speen te geven om oorpijn te voorkomen. Een baby kan namelijk nog niet zelf de oren klaren.
Bagage baby

Houdt er rekening mee dat een baby vaak niet dezelfde bagage mag meenemen als een volwassene. Vraag de exacte afmetingen, aantallen en het gewicht na bij de luchtvaartmaatschappij. Ook de luiertas en bijvoorbeeld de kinderwagen tellen mee. Verder zijn aan het meenemen van vloeistoffen beperkingen vastgesteld. De basisregel is dat er geen vloeistoffen mogen worden meegenomen in verpakkingen groter dan 100 milliliter. Babyvoeding boven de 100 milliliter mag wel. Bekijk hier de veiligheidsregels voor bagage.

Bagage baby vliegreis

Planning vakantie met baby

Voor een prettige reis met een baby is het verstandig ruim van tevoren naar de luchthaven te gaan. Stress tijdens de reis merkt een baby op. Ook is het handig om met het slaapschema rekening te houden. Zeker wanneer naar een andere tijdzone wordt gevlogen dan is het raadzaam om het slaapschema al langzaam aan te passen naar de nieuwe situatie.

Schuiven naar boven
Index