Geluidsoverlast vliegverkeer Eindhoven airport

Indien je in omgeving Eindhoven Noord woonr (Woensel of Blixembosch) of in Son of Best kun je hinder hebben van het vliegverkeer rondom de luchthaven. Om klachten te melden zijn er meldpunten waar je je klacht kan melden. Ook ontvangen wij regelmatig klachten die hieronder gemeld kunnen worden.

.

Wat doet de luchthaven zelf tegen overlast en stikstof uitstoot?

Luchthavens werken aan het verminderen van geluidsoverlast door vliegtuigen en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Zo stimuleren we luchtvaartmaatschappijen om vanaf april 2023 stillere, schonere vliegtuigen in te zetten om op Eindhoven Airport te vliegen door de luchthavengelden te verlagen. Om geluidsoverlast in de vroege ochtend en vroege avond te minimaliseren, differentieert Eindhoven Airport luchthavengelden op basis van vertrek- en landingstijden. Hiermee stimuleert Eindhoven Airport luchtvaartmaatschappijen om in de vroege ochtend en vroege avond minder te vliegen. Tot slot zullen er vanaf eind oktober 2020 geen geplande landingen plaatsvinden na 23.00 uur.

Klachten anno 2022

Ik ga ook wel eens met het vliegtuig op vakantie, dus ik moet niet klagen over geluidsoverlast. Als je de lusten neem je ook de lasten. Ik woon in Son en Breugel in de wijk Gentiaan. Met noorden,- of oostenwind stijgen de vliegtuigen op in onze richting. Dat is vaak met het betere weer, wanneer je buiten bent.
Dalende vliegtuigen hebben hun koers ten noorden van onze wijk, maar stijgende vliegtuigen met zuid-oostelijke richting stijgen precies op boven onze wijk. Wat nodeloos extra geluidsoverlast oplevert.
Wanneer deze vliegtuigen een 2 kilometer noordelijker koers volgen, vliegen ze niet meer over de wijk, wat de geluidsoverlast aanzienlijk reduceert. Naast de andere route zitten de vliegtuigen ook hoger zodra ze de wijk(en) passeren. Ook vanuit Nuenen wordt geklaagd.

Sinds wij in Son wonen (1997) is het aantal vliegbewegingen meer dan verdubbeld en als Eindhoven Airport vluchten van Schiphol moet overnemen zal dit aantal vluchten verder toenemen. Wat ook zal gebeuren met de protesten tegen dit vliegveld.
Wanneer de routes van de opstijgende vliegtuigen aan de noordkant iets gunstiger komen te liggen, gaat dat de leefbaarheid in onze wijken aanzienlijk verbeteren en zal het aantal klachten over geluidsoverlast ook minder worden. Het is een zaak waar alle partijen voordeel van hebben.

Waar moet ik geluidsoverlast van de luchthaven melden?

Hebt u overlast ervaren van een vertrekkend of landend vliegtuig op Luchthaven Eindhoven? Dan kunt u daar een melding van maken met het meldingsformulier

Schuiven naar boven
Index