Bewoners Eindhoven Noord klagen deze zomer van overlast

landingen avond

In het gebied Eindhoven-Noord is er in de zomer constant vliegtuiglawaai. De stad Eindhoven-Noord heeft in de zomer dagelijks tussen de 60 en 70 vliegtuigen te verduren. Bewoners klagen dat dit constante geluid hun vermogen om tuingesprekken te voeren verstoort.

In het verleden is een afspraak gemaakt om de geluidsoverlast van vliegtuigoperaties over de luchthaven te spreiden. Dit wordt een runway spread genoemd en vereist dat jaarlijks 70% van alle vluchten in zuidwestelijke richting opstijgt. De overige 30% kan opstijgen in het noordoosten, waar de meeste mensen wonen. Ook vertrekken de vluchten zoveel mogelijk tegen de wind in en daardoor is de overheersende windrichting in Nederland zuidwest. Door de afgelopen maanden is hier echter recent verandering in gekomen. Hoewel sommige lokale bewoners geloven dat er dagen zijn zonder wind, geloven ze ook dat het onjuist is om iets “pech” te noemen. Ze geloven dit omdat er veel dagen zijn met weinig tot geen wind.

Vliegbewegingen zomer 2022

Bewoners beweren dat ze de afgelopen zes maanden de normen dramatisch hebben overschreden. Een voorbeeld is een Defensierapport waaruit blijkt dat 65% van de vluchten in augustus 2017 op baan 03 naar het noordoosten is gestegen. Dit is meer dan het dubbele van het beoogde percentage. Andere claims zijn onder meer het feit dat deze zomer het hoogste aantal vliegbewegingen per dag heeft gehad. Deze knelpunten werden door Willem van den Brink van het Bewonersplatform Woensel-Noord aangekaart.

Bewoners Eindhoven Noord klagen deze zomer van overlast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven