Tegenwoordig zijn op de vliegbasis Eindhoven vijf squadrons van de Koninklijke Luchtmacht gestationeerd. De squadrons 334 en 336 zijn verantwoordelijk voor militaire vluchten met de KDC-10, de Gulfstream IV en de C 130 Hercules. Squadron 940 is verantwoordelijk voor de logistiek, het onderhoud en de passagiersafhandeling van militaire vluchten. Squadron 941 draagt zorg voor de verkeersleiding, meteo, de brandweer en geneeskundige dienst op de vliegbasis. Squadron 942 draagt zorg voor het onderhoud van al het vliegend materieel en de vliegtuig gerelateerde werkplaatsen. De vliegbasis Eindhoven fungeert als transportluchthaven voor de krijgsmacht.
Waar wordt de militaite basis voor gebruikt in Eindhoven?
Alle Nederlandse militairen die voor een missie worden uitgezonden of terugkeren van missie vertrekken en komen aan op Eindhoven. Ook het transport van militair materieel gebeurt vanaf de vliegbasis. Daarnaast is Eindhoven permanent beschikbaar voor het uitvoeren van ambulancevluchten en vluchten voor het vervoer van organen voor transplantatie. Vanaf 2007 fungeert de vliegbasis Eindhoven als MCCE (Movement Coordination Centre Europe). Het MCCE is een samenwerkingsverband tussen 15 landen om de coördinatie van tactisch transport en air-to-air refueling te regelen. Het MCCE ondersteunt ook EU- en NAVO missies. De landen die aan het MCCE deelnemen zijn België, Canada, Hongarije, Italië, Letland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Turkije, Verenigde Staten en Zweden.
Militaire taken gedurende de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw
Luchthaven Eindhoven heeft gedurende de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw diverse militaire taken gehad. Er waren verschillende squadrons gevestigd, gedurende de jaren 80 was er sprake van een administratieve samenvoeging met de basis Gilze-Rijen. Deze samenwerking werd in 1994 weer opgeheven. Op de basis in Gilze-Rijen zijn tegenwoordig de Apache gevechtshelikopters gestationeerd. Eindhoven vervult de transporttaken binnen de krijgsmacht. Er werd in de jaren tachtig ook een nieuwe baan gerealiseerd om de geluidsoverlast voor inwoners van Nuenen en omgeving te beperken. De bewoners van Veldhoven waren hier fel op tegen want voor hen nam de overlast juist toe. Maar protesten, tot aan de Raad van State aan toe, mochten niet baten. De oude baan die niet meer nodig was, werd een woonwijk. Het luchthavengebouw dat daar stond bleef behouden en functioneert nu als wijkcentrum voor deze nieuwe wijk.