Bagagelabels worden verleden tijd door test op Eindhoven Airport

Meivakantie vliegticket
Meivakantie vliegticket

Bagagelabels… in een tijd waarin digitalisering en business intelligence meer en meer worden geïntegreerd is het moment daar om het printen van bagagelabels achter ons te laten. Tenminste, dat is de ambitie van Eindhoven Airport dat momenteel test met ‘koffer herkenning software’.

Met deze nieuwe ontwikkelingen kan het labelen van ruimbagage op termijn tot het verleden gaan behoren. Dat is gebleken uit de eerste resultaten van de test ‘Bag recognition’ die BagsID en Vanderlande in 2020 op de Eindhovense luchthaven uitvoerden. Om de technologie nog diepgaander en uitgebreider te testen, verlengt Eindhoven Airport de pilot tot 2023.

Eerste ter wereld

Volgens BagsID is Eindhoven Airport de eerste luchthaven ter wereld waar deze technologie wordt getest. De verwachting is dat het gebruik van deze nieuwe technologie accurater, milieuvriendelijker en goedkoper is dan het inchecken van ruimbagage via het scannen van bagagelabels. Daarnaast heeft het als voordeel dat passagiers bericht krijgen over de status en locatie van hun bagage. Daardoor heeft het zowel voordelen voor de vervoerder als de passagier.

Track & Trace

Het is preciezer omdat bij de nieuwe wijze van inchecken geen bagagelabels vereist zijn. Nu maken passagiers bagagelabels soms verkeerd vast of komen deze los van de koffer. Het is milieuvriendelijker omdat geen bagagelabels en labelprinters nodig zijn. Ter illustratie: in 2019 werden op Eindhoven Airport 1,2 miljoen labels geprint. Daarnaast zijn deze camera’s goedkoper en is de installatie van dergelijke camera’s eenvoudiger dan de 360 graden barcode scanners. Ook is het inchecken van ruimbagage zonder het scannen van bagagelabels gebruiksvriendelijker. De passagier hoeft alleen maar een foto te maken van zijn koffer en deze te uploaden. Ook weet hij via ‘track & trace’ altijd de actuele status en locatie van de bagage.

In de volgende proefperiode wordt beeldherkenning gekoppeld aan het bagagesysteem. Vervolgens wordt een test gedaan waarbij passagiers van een gekozen vlucht de ruimbagage inchecken zonder bagagelabel maar alleen door een foto van hun koffer te laten maken. De passagiers krijgen vervolgens op hun mobiel een melding over de status en locatie van hun koffer tot op de eindbestemming.

Meer informatie: bagage en reizen

Bagagelabels worden verleden tijd door test op Eindhoven Airport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Index