Politiek tikt luchtvaartmaatschappij TUI op de vingers

positioneringsvluchten

De demissionaire minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barbara Visser, gaat luchtvaartmaatschappijen aanspreken op lege vluchten tussen de Nederlandse luchthavens, waaronder ook Eindhoven. Visser vindt het vanuit milieuoogpunt onwenselijk dat luchtvaartmaatschappijen zoals TUI lege vliegtuigen tussen Nederlandse vliegvelden laten bewegen voor zogenaamde positioneringsvluchten.

Kamervragen van de SP en GroenLinks hebben geleid tot deze uitspraken van de demissionaire minister. De fracties vroegen de minister om actie naar aanleiding van publicaties dat TUI deze zomer regelmatig een lege Boeing 737 uit Schiphol laat overkomen naar Eindhoven Airport. Door het beperkte TUI-vluchtaanbod vanaf de Brabantse luchthaven kan die 737 niet de hele week in Eindhoven blijven en daarom moet het vliegtuig dus leeg naar een andere luchthaven voor positionering.

Regelgeving

De minister geeft aan dat het lastig is om dit soort vluchten te verbieden op basis van de geldende regelgeving, maar ze vindt deze vluchten “vanuit het oogpunt van energiegebruik (emissies) en hinder (geluid) ongewenst”. Dit licht ze verder toe: “In onze contacten met de luchtvaartmaatschappijen zal mijn ministerie hen aanspreken op de onwenselijkheid van deze vluchten en op het belang van het zoveel mogelijk beperken ervan.”

TUI heeft in reactie hierop aangegeven in 2022 weer een vliegtuig op Eindhoven Airport te stationeren, waardoor er minder positioneringsvluchten tussen Eindhoven en Schiphol nodig zijn. Dat is op dit moment de verwachting. Ook andere maatschappijen, zoals Transavia, voeren af en toe dit soort vluchten uit.

Politiek tikt luchtvaartmaatschappij TUI op de vingers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven