Mist overlast Eindhoven Airport

mist overlast
mist overlast

Rond de jaarwisseling van 2019/2020 had Eindhoven Airport last van de mist. Daardoor vielen vluchten uit en zijn reizigers op de luchthaven gestrand. Met als gevolg veel mensen die gedwongen zijn de nacht door te brengen op een campingbedje. Een vervelende situatie, zeker als je rond de jaarwisseling terug naar huis wilt.

Wat veel mensen zich afvragen is waarom Eindhoven Airport plat ligt terwijl andere luchthavens wel gewoon operationeel zijn. Het antwoord is technisch van aard. elke luchthaven maakt gebruik van een ILS, voluit een Instrument Landing System. Dit systeem biedt de piloten die hun vliegtuig aan de grond willen zetten een goed zicht op de landingsbaan. Ook voor het opstijgen bij slecht zicht wordt dit systeem gebruikt. ILS wordt geleverd in verschillende kwaliteitsstandaarden.

Investering

Eindhoven Airport heeft gekozen voor een systeem van de eerste categorie. Dit is de laagste en dus ook de goedkoopste categorie. Het is een ontzettend duur systeem. Het ILS in Eindhoven geeft luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid om te landen bij een minimaal zicht van 550 meter en opstijgen bij een minimaal zicht van 300 meter. Andere luchthavens zoals Schiphol en MAA (Maastricht-Aachen Airport) beschikken over een Categorie 3-systeem. Daarmee kan worden gevlogen tot een zicht van 150 meter (bron: ED).

Luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia hebben eerder gesprekken gevoerd met Eindhoven Airport over een upgrade van het ILS. Drie jaar geleden stond de Eindhovense exploitant daar nog niet voor open, aangezien het een investering betreft van 10 miljoen Euro. Bovendien moet dan de luchthaven minimaal een week dicht vanwege werkzaamheden. Inmiddels is de wens er wel. De timing is wel nog een issue. Idealiter zou het worden meegenomen in het onderhoudsschema van de baan. Groot onderhoud staat echter pas over enkele jaren gepland.

Mist overlast Eindhoven Airport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven