Meeste geluidsoverlast vliegverkeer Eindhoven Airport ten zuiden en westen vliegveld

Eindhoven Airport hercules

Eindhoven Airport herculesMet de groei van Eindhoven Airport neemt ook de geluidsoverlast toe. Kijkend naar de vliegbewegingen worden de meeste decibellen geproduceerd in de dorpen ten zuiden en westen van de luchthaven. Onder meer Valkenswaard, Waalre en de Kempen (Eersel e.d.) hebben hiermee te maken.

 

De oorzaak ligt in opstijgende vliegtuigen. Deze maken beduidend meer geluid dan vliegtuigen die landen. Het aantal vliegbewegingen over het noorden van de stad is vergelijkbaar, maar doordat hier met name landende vliegtuigen overkomen, scheelt dat aanzienlijk in de overlast.

Verkeersleiding
Driekwart van de vliegtuigen wordt in zuidelijke richting gedirigeerd door de luchtverkeersleider. Dit komt voort uit de windrichting. “Vliegtuigen stijgen en landen het liefst tegen de wind in. Dat geeft een toestel meer draagvermogen. Bij tegenwind komt het vliegtuig eerder los en is het sneller op hoogte. Maar ook de stand van de zon kan een rol spelen,” aldus Gé Peeters, waarnemen hoofd verkeersleiding van de Vliegbasis Eindhoven. Ook hoeft bij de landing minder getaxied te worden. Hierdoor wordt minder brandstof gebruikt en minder geluid geproduceerd.


Luchthavenbesluit
Conform het Luchthavenbesluit worden vanaf 13 november nieuwe vliegroutes in gebruik genomen in zuidwestelijke richting. Hiermee wordt het verkeer boven met name Eersel wat ontlast. De hinder voor inwoners van Oirschot zal daarentegen wat toenemen.

‘Transavia-route’
Transavia heeft de afgelopen maanden ‘route 1B’ getest. Lang niet alle vliegtuigen van Transavia en ook andere maatschappijen kiezen niet voor deze route. Ook het optimaliseren van de route in zuidoostelijke richting zou meer rust kunnen geven. Hier zijn met name inwoners van de omgeving Steensel bij gebaat.

Eindhoven Airport vliegbewegingen

Bron: ed.nl

Meeste geluidsoverlast vliegverkeer Eindhoven Airport ten zuiden en westen vliegveld

10 gedachten over “Meeste geluidsoverlast vliegverkeer Eindhoven Airport ten zuiden en westen vliegveld

 1. Sinds de verandering van aankomst- en vertrek routes is de geluidsoverlast in Sterksel flink toegenomen.
  Het woongenot wordt daardoor (met name in de zomer maanden) aangetast.
  Kan dat zomaar, of is er planschade te claimen?

 2. Wat heeft melden op samenopdehoogte.nl voor zin? Er wordt echt niets mee gedaan behalve registreren ze gaan echt niet minder vliegen alleen maar meer hoeveel klachten er ook komen. De omwonende zijn ondergeschikt aan het belang van de luchthaven en zijn lobbies.

 3. Beste Jeroen,

  Samen Op De Hoogte is een initiatief van de Alderstafel Eindhoven. Dat is het overlegorgaan voor de toekomst van Eindhoven Airport. Regionale en lokale bestuurders, het Ministerie van Defensie, de luchtvaartsector, verschillende andere belangenorganisaties en omwonendend nemen deel aan de Alderstafel. Gezien de samenstelling van deze ’tafel’ is deze website/organisatie daarmee toch echt de beste plek om klachten te melden.

 4. Wij hebben in Borkel ( gem. Valkenswaard) behoorlijk wat last. Echter dat houdt dan verband met de hoogte. Het moet toch mogelijk zijn om die lawaaikist te doen stijgen . Jammerlijk blijven sommige zo laag dat er ook onnodig overlast wordt veroorzaakt.

 5. Ik had vroeger een vliegroute kaart gekregen van mijn oom en tante en hun buurman was piloot uit Oudenbosch is toen verongelukt met zijn Privé vliegtuig, ergens de buurt van Son en Best. uit welk jaar weet ik niet meer. En ik zag iets over Bakens op de kaart (in Nijnsel op de Lieshoutse dijk) om de route te volgen naar de landingsbaan) maar bij deze kaart ben ik kwijtgeraakt tijdens mijn verhuizing 1989. Ik was er trots op.

  Mijn vraag. zijn er ook nog ergens te koop? want mijn hobby is luisteren naar vliegtuigen boven Sint-Oedenrode

 6. Milio,

  Wij hebben hier in Valkenswaard behoorlijk veel last van die opstijgende kisten, die vliegen recht over Valkenswaard zelf waarom kunnen die nou niet net langs Valkenswaard vliegen links of rechts daarvan?

 7. Sinds dit jaar is er beduidend meer geluidsoverlast van vliegtuigen in Valkenswaard. Voorgaande jaren hoorden we natuurlijk ook wel eens een vliegtuig, maar dit jaar zijn het er zoveel meer! En vandaag 7 augustus is het om de paar minuten raak. Zo blijft er niet veel meer over van Valkenswaardse slogan Rust en natuur……………..

 8. Wij wonen nu ruim 3 jaar in Valkenswaard en ben best geschrokken over het aantal opstijgende vliegtuigen wat hier overkomt. Echt om de paar minuten vliegt er zo’n herrieschopper over . Maar ja, je zult maar in oerle/ wintelre wonen of Amstelveen bijv.
  Het kan altijd erger maar hinderlijk vind ik het zeker. Wie wil er nou niet minder herrie aan zijn hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven