Ruim 18.000 omwonenden van Eindhoven Airport krijgen deze week een vragenlijst in de bus. Het gaat om een steekproef onder inwoners van gemeenten die in het invloedsgebied van de luchthaven liggen: Bergeijk, Best, Eersel, Eindhoven, Oirschot, Sint Oedenrode, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre.
De enquête moet inzicht geven in hoe mensen de toename van het vliegverkeer ervaren en bijvoorbeeld of hinderbeperkende maatregelen die zijn ingevoerd invloed hebben op de beleving van hinder. Het onderzoek gebeurt in opdracht van de gemeente Eindhoven en wordt gesteund door omliggende gemeenten, de provincie en Eindhoven Airport.
Aanleiding zijn de afspraken die al in juni 2010 zijn gemaakt aan de zogenaamde Alderstafel Eindhoven over de groei van de burgerluchtvaart op Eindhoven Airport tot 2020 (in 2 fasen 2010-2015 en 2015-2010 met tussentijdse evaluatie in 2015). Eén van de afspraken is dat hinderbeleving van omwonenden wordt gemonitord via een vragenlijstonderzoek van de GGD Brabant-Zuidoost. In 2012 vond daarom al een zelfde eerste meting plaats, over de beleving van het luchtverkeer in 2011.
Opzet onderzoek
Nu vindt dus de tweede meting plaats. Het onderzoek is voorbereid door GGD en RIVM met omliggende gemeenten en provincie. De GGD Brabant-Zuidoost, Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid, voert het onderzoek uit en zet 18.000 vragenlijsten uit bij inwoners in het invloedsgebied van de luchthaven. Ter vergelijking ontvangen ook 900 inwoners van de gemeente Nuenen, dat buiten het invloedsgebied ligt, een vragenlijst. Voor een goed inzicht in de beleving van bewoners is een grote respons belangrijk.
De vragen zijn gedeeltelijk algemeen van aard, richten zich op meerdere milieuaspecten en bronnen. Daarbij wordt specifiek ingezoomd op de beleving van vliegverkeer van en naar Eindhoven. De eerste resultaten van het onderzoek worden verwacht in april 2015. Die worden vervolgens ingebracht in de evaluatie van groeifase 1 door de Alderstafel. Die staat voor juni 2015 gepland.