Antalya

In het zuidwesten van Turkije ligt Antalya, gelegen aan de baai van Antalya. In deze grote stad wonen maar liefst 1,1 miljoen mensen en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad geniet extra bekendheid en aantrekkingskracht vanwege de luchthaven wat deze stad tot een logistiek knooppunt en uitvalsbasis maakt voor de regio.

De omgeving staat bekend als een vlak en vruchtbaar gebied. Hierdoor is Antalya bekend geworden vanwege de heerlijke, zoete citrusvruchten zoals sinaasappelen, die hier volop te vinden zijn. Naast natuur heeft Antalya ook voor de culturele bezoeker veel te bieden. De stad heeft namelijk in de rijke historie veelvuldig van ‘eigenaar’ gewisseld. Zo is de stad ooit in handen gevallen van zeerovers en de Romeinen. Vanaf de 14e eeuw kwam de stad in bezit van de Osmanen en is zo uiteindelijk deel geworden van de republiek Turkije. Details zijn terug te vinden in de straten en op de vele pleinen in het prachtige historische centrum.

Antalya is dus absoluut een complete stad. Want ook voor de toeristen heeft de stad veel te bieden. De vele hotels, de heerlijke stranden aan de Turkse Rivièra en het uitstekende weer trekt veel toeristen uit met name West-Europa en Rusland. In de avonden kun je lekker struinen door de knusse winkelstraatjes in het centrum. Hier tref je een wisselend aanbod van bekende ketens en lokale handelaren.

In de regio liggen diverse andere grote steden, zoals Burdur, Denizli, Isparta en Konya. Deze steden liggen wat verder in het achterland in. Toeristen zullen echter sneller naar steden gaan die aan de kust zijn gelegen zoals Alanya, Kemer, Belek en Side. Voor culturele uitstapjes worden Demre (voorheen Myra, de stad waar Sint Nicolaas bisschop was) en Perge (Griekse ruïnes) aangeraden.

Antalya heeft een mediterraan klimaat (Middellandse Zee klimaat). Dit betekent warme zomers en zachte winters. De warmste maanden zijn juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van circa 34 graden (gemiddelde maximum temperatuur). In de wintermaanden is de temperatuur met 14 à 16 graden nog altijd aangenaam, maar dan is de kans op neerslag wat groter, tot gemiddeld 13 regenachtige dagen in januari.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven