Vlucht MH17 krijgt misschien een monument in Eindhoven

Vlucht MH17 Eindhoven Airport
Bron: YouTube.nl

Vlucht MH17 is ruim een jaar geleden neergestort in Oekraïne. Dit kan iedereen zich nog herinneren als de dag van gisteren. De beelden van de wrakstukken, de vele verhalen van nabestaanden, de militaire vluchten naar Nederland en de onderzoeken. Eindhoven Airport (vliegbasis Eindhoven) was de luchthaven waar alle slachtoffers aankwamen met telkens een indrukwekkende ceremonie.


Vlucht MH17-ceremonie in Eindhoven

Op 23 juli 2014 kwam het eerste militaire vliegtuig aan in Eindhoven met daarin de stoffelijke overschotten en resten van ‘de eerste groep’ slachtoffers van de vliegtuigramp. Er werd een speciale ceremonie gehouden, terwijl de kisten uit het vliegtuig werden gedragen door militairen.

Ook de Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en premier Rutten waren hierbij aanwezig. Steeds werden nieuwe lichamen en resten gevonden in de Oekraïne, waardoor in totaal 10 vluchten werden uitgevoerd en dus ook tien ceremonies, allen even indrukwekkend. Vanaf Eindhoven werden de lichamen met een stoet lijkwagens overgebracht naar Hilversum voor identificatie.

Eindhoven overweegt een monument

Op initiatief van de Eindhovenaar Frank Spierings heeft de gemeente Eindhoven nu het verzoek gekregen voor een monument. Het idee is om een kist die door acht kistdragers wordt opgetild te vereeuwigen in een beeld. Dit is zowel ter nagedachtenis aan de overledenen en bovendien als blijk van dank voor de inzet van de kistdragers. Hoe het monument betaald moet worden is nog niet bekend. Spierings denkt aan crowdfunding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven