
De groei van Eindhoven Airport is er, maar minder sterk dan de jaren ervoor. De Eindhovense luchthaven, die na Schiphol Amsterdam de grootste is van Nederland, laat wel weer mooie rapportcijfers zien. Het aantal vliegbewegingen steeg met 6% en het aantal bestemmingen steeg naar 82.
Ook het aantal passagiers steeg met 9%. Kijkend naar het aantal vliegbewegingen betekent dit dat de bezettingsgraad van de vliegtuigen beter is. Dat is een positieve ontwikkeling. Over het aantal vliegbewegingen zijn afspraken gemaakt, waardoor de groei zal matigen tot een groei van maximaal 5% in 2019 en 2020. Dat staat dus al vast.
Directeur Joost Meijs
De organisatie achter de luchthaven, Eindhoven Airport NV, gaat zich richten op kwaliteit boven kwantiteit. Joost Meijs, algemeen directeur, geeft op de website van de NV de volgende toelichting: “Groei is geen doel op zich. Het is tijd om ons meer te richten op kwaliteit en innovatie. In samenspraak met omwonenden en alle knappe koppen in Brainport Eindhoven kunnen we werken aan een slimme en duurzame luchtvaartontwikkeling die aansluit bij de sociaal-economische ontwikkeling van de regio.”
“Onze visie is duidelijk maar hierbij ligt niet alleen een verantwoordelijkheid voor de luchthaven. De hele luchtvaartsector is aan zet. Dus ook luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigbouwers én de overheid om ervoor te zorgen dat we kunnen gaan sturen op de gewenste kwaliteit.”
Bestemmingen
In 2018 werden diverse nieuwe bestemmingen gerealiseerd die zeker de moeite waard zijn. Wat te denken van Moskou, Wenen en Bratislava. De tickets die het populairst waren in het afgelopen jaar waren Alicante, Faro, Boedapest, Londen Stansted en Málaga.
Statistieken
Een greep uit de statistieken:
- Een groei van 9% betekent 6,2 miljoen passagiers in 2018.
- Het aantal vliegbewegingen kwam uit op 38.642 vluchten. Een stijging van 6%.
- De gemiddelde bezettingsgraad over het hele jaar steeg van 155 passagiers per vliegtuig naar 160,2.
Vlieg toeristen zijn klimaat tokkies…. alle vakantievluchten binnen Europa zouden verboden moeten worden en de kerosine volledig belast met accijns.