Burenapp

Eerste luchthaven met verwacht baan- en routegebruik

Burenapp

Welke activiteit is er in het luchtruim in de regio? Eindhoven Airport is de eerste luchthaven die dit in beeld gaat brengen via de BurenApp. Vanaf 1 december is de informatie beschikbaar.

Via deze nieuwe tool kunnen inwoners van het achterland van Eindhoven Airport dagelijks vooraf zien wat er aan civiel vliegverkeer wordt verwacht bij hen in de buurt. Niet-civiele bewegingen (bijvoorbeeld van het leger) worden niet getoond. De app kijkt per uur vooruit hoeveel civiele vliegtuigen er nabij Eindhoven Airport vliegen en vanuit welke richting deze vertrekken of landen.

Vooruit blikken

Begin volgend jaar blikt de tool zelfs 24 uur vooruit, zodat ’s avonds het vliegverkeer van de volgende ochtend zichtbaar is. Eindhoven Airport ontwikkelde de tool in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de luchtverkeersleiding van Vliegbasis Eindhoven. Er wordt gebruik gemaakt van officiële meteogegevens van het KNMI.

Roel Hellemons, algemeen directeur Eindhoven Airport: “Eindhoven Airport houdt omwonenden graag goed op de hoogte. Dat vinden wij belangrijk en daarin investeren wij continu. Zo hebben we de BurenApp uitgebreid met de baan- en routeverwachting van de burgerluchtvaart. Hierdoor kunnen omwonenden vooraf inzicht krijgen in het civiele vliegverkeer en de verwachtingen bij hen in de buurt. Wij zien dit als een belangrijke stap in het nog beter informeren van onze buren.”

Anticiperen op vliegverkeer

Christian Agerbeek, commandant luchthavendiensten Vliegbasis Eindhoven, verwacht dat nog meer informatie over vliegbewegingen bijdraagt aan meer begrip. “Het is voor omwonenden een handig middel om te kunnen anticiperen op toekomstig vliegverkeer.”

Volgens Henk Veerbeek, adviseur van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum is het een prima initiatief om deze informatie met gebruikers te delen. “De tool geeft omwonenden meer inzicht in de operatie van Eindhoven Airport. De verwachting is gebaseerd op de weersverwachting die de luchtverkeersleiding gebruikt. Met de levering van het verwacht baangebruik draagt NLR bij aan een nuttige uitbreiding van de BurenApp.”

Eindhoven Airport lanceerde de BurenApp op 1 mei jongstleden. Met deze eerste versie van de BurenApp konden omwonenden al de actuele lokale vliegbewegingen en vliegrichtingen volgen.

BurenApp

Verder geeft de BurenApp een toelichting op geluid en luchtkwaliteit als belangrijke aspecten van leefbaarheid. Vliegfeitjes geven duidelijkheid over tal van (praktische) zaken die te maken hebben met vliegen. Omwonenden kunnen in de app op de omgeving toegespitst nieuws en achtergrondinformatie over Eindhoven Airport lezen. Daarnaast kunnen zij hierop feedback geven.

Eindhoven Airport is de eerste luchthaven in Nederland die een app lanceerde die speciaal gericht is op omwonenden. Met de app wil Eindhoven Airport nauw in contact blijven met de directe omgeving en meningen peilen hoe omwonenden de ontwikkelingen op de luchthaven waarderen. De Eindhoven Airport BurenApp is gratis te downloaden in de Apple Store en op de Google Play Store. Via de app kunnen geen hindermeldingen worden gedaan. Hiervoor is de website Samenopdehoogte.nl beschikbaar.

Bron: Eindhoven Airport

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven